Debreceni Búvárklub uszonyosúszó szakosztály

  

Csoportleírások

 

 Felvételi követelmények: 

-          minimum 25-25 méter teljesítése mell-, és hátúszásban 

-          15 méter hát láb, feltett kézzel/magas tartásban 

-          15 méter gyors láb vegyes kartartással, oldal levegővel

 

A 2014-ben és utána születetteket sikeres felvételi esetén a „kicsi” csoportunkba várjuk, ha pedig még további előkészítésre van szükségük, akkor a megfelelő oktatóhoz irányítjuk.

A 2014 előtt születettek kiemelkedő alap úszástudás esetén kerülhetnek a „középső” csoportunkba, ellenkező esetben pedig a DSI - szintén uszonnyal is úszó - csoportjainak valamelyikében pallérozódhatnak tovább.

 

Kicsi csoport:

-          7-8-9 éves igazolt, vagy igazolás előtt állógyerekek (2014 és utána születettek), ~20 fő 

-          felvételi sikeres teljesítése (felvételiztető: Kókai Dávid) 

-          edzésidőpontok: hétfő-szerda-péntek, 16:30-18:15 

-          edző: Nagy Gábor, Szabó Anita, Nagy Réka, Mészáros Ákos

 

A kicsi csoportba kerülők 12 hetes ciklusok szerint kezdik meg az edzéseket, amelyből az első során játékos, kizárólag technikai feladatok során elsajátítják az úszás, és az uszonyosúszás alapjait, megismerkednek a használt eszközökkel, a szárazföldi bemelegítés helyes elvégzésével, erőnléti alapokat kapnak és megtanulnak közösségben, csapatban együtt mozogni, az edzéseket fegyelmezetten, de vidáman végrehajtani.

Az első ciklus után egy felmérő során kiderül, kinek van szüksége még további gyakorlásra (ők újra végigjárják az első, előkészítő ciklust), és ki folytatja a második 12 hetes ciklussal, amely során már az uszonyosúszó minimumvizsga és az „igazolt” státusz megszerzése a cél.

Aki életkorából, vagy úszástudásából adódóan nem áll még készen a második ciklusra, az újrázás során lehetőséget kap, hogy elmélyítse és tovább gyakorolja a már megszerzett alapokat. A folytatás szempontjából ez egy nagyon fontos állomás, minden gyermek egyéni úton és tempóban halad, ehhez pedig ez a rendszer kiváló lehetőséget biztosít.

A második 12 hetes ciklus elteltével következik a minimum vizsga és felmérő, ahol a sikeres teljesítés esetén elindítjuk az igazolási folyamatot, a gyermek pedig a középső, versenyzői csoportba kerül. A minimum vizsga alkalmával a gyerekek magasabb szintű technikai feladatok mellett már képesek lesznek az uszonyos gyorsúszás, az uszonyos delfin úszás és az uszonyos pillangóúszás helyes végrehajtására is.

Amennyiben további gyakorlásra van még szükség, a második ciklus is újrajárható, egészen addig, amíg a gyermek életkora erre lehetőséget enged. (Természetesen itt már rugalmasabbak vagyunk, nem húzunk az induláshoz hasonló, éles életkori vonalat.)

  

Kicsi+ csoport: 

10-11-12 éves 2011-2012-2013-ban születetett versenyzők, ~15 fő

- igazolással rendelkezők

- edzésidőpontok: minden hétköznap 16:15-18:15 

A kicsi és a kicsi+ csoportoknál a tudásszint felülírhatja az életkort! 

-          edző: Nagy Gábor, Szabó Anita, Nagy Réka, Mészáros Ákos

A Kicsi+ csoportban szintén 12 hetes ciklusokkal készülnek a gyerekek, amelyek során a további technikai képzés mellett egyre nagyobb teret kap az erőnléti, állóképességbeli fejlesztés, a megfelelő versenytechnika kialakítás, illetve a versenyekre és különböző távokra vonatkozó taktika és úszási sebesség megismerése.

A 12-13 éves kor elérésekor (azaz a serdülő korosztályba lépéskor) a gyermek újabb választás elé néz:

-          az országos minősítési szintidő táblázat alapján arany-ezüst jelvényekkel rendelkezők, az edzéseket megbízhatóan, stabilan látogatók és továbblépni vágyó versenyzőknek - amennyiben az ottani mindenkori létszám ezt lehetővé teszi -, lehetősége nyílik a „nagy” csoportba kerülésre,

-          akik pedigmeg felelő jelvényes minősítéssel nem rendelkeznek, és nem szeretnék folytatni a versenyzést, a DSI uszonnyal is úszó csoportjainak valamelyikében folytathatják, ahol heti 2 alkalommal szintén edzésszintű, intenzív foglalkozásokon vehetnek részt

 

Középső csoport: 

-          13-14-15 éves versenyzők (2010-ben és korábban születettek), ~12 fő

-          igazolással rendelkezők

-          edzésidőpontok: kedd-csütörtök 16:30-18:15

-          edző: Csapó-Nagy Ágnes

 

A középső csoportban szintén 12 hetes ciklusokkal készülnek a gyerekek, amelyek során folytatódik a további technikai képzés mellett az erőnléti, állóképesség beli fejlesztés, a megfelelő versenytechnika kialakítás, illetve a versenyekre és különböző távokra vonatkozó taktika és úszási sebesség megismerése.

 

Nagy csoport:

-          14 éves és idősebb versenyzők, ~12 fő 

-          igazolással rendelkeznek 

-          edzésidőpontok: minden hétköznap reggel 6:00-7:00 és délután 15:00-17:30 

-          edző: Kókai Dávid, Darók Patrik

 

A „nagy” csoportba szigorú követelmények teljesítése útján, jelvényes időeredményekkel, és az uszonyosúszó élversenyzői életforma vállalásával lehet felvételt nyerni. Életkortól függően a versenyzők napi 2 edzésen is részt vesznek, valamint edzőtáborokban és rendszeres hazai és nemzetközi versenyeken is érdekeltek.

 

Szenior csoport:   

-          25 és 99 éves kor között, ~15 fő 

-          szenior igazolással rendelkeznek (vagy nyitottak rá) 

-          edzésidőpontok: kedd és csütörtök 17:30-18:15 

-          edző: Nagy Réka

 

A szenior csoportban előnyt élveznek a nálunk sportoló gyerekek szülei, de amennyiben a létszám engedi, „külsős” felnőtteket is szívesen látunk a csapatban. Az uszonnyal végzett edzések során hetente kétszer kellemesen átmozgatják magukat a csapat tagjai, valamint évente 2-3 alkalommal uszonyosúszó szenior versenyeken is részt vesznek. Összetartó, jó közösséget alkotnak, közös összejövetelek, főzések, kirándulások színesítik a mindennapjaikat.

 

Búvárklub

2014. november 08. szombat

Statikus tartalom